köpek eğitimi

Köpek eğitimi kendinize köpeğinize yapabileceğiniz en mükemmel şeylerden biridir. İnanılmaz derecede önemli olduğunu söylediğim köpek eğitiminin öneminin gerçekten anlaşılabilmesi için köpek eğitimi almış ve almamış iki köpeği karşılaştırdığımızda görürüz.
Atlanta Dog Aggression, The Dog Wizard

Söz dinlemeyen (komutlara itaat etmeyen), ortalığı birbirine katan, insanların üzerine atlayan, yerli yersiz havlayan, her şeyi kemiren ve emin olun bunların yanında bir çok kötü huyu olan bir köpek ne kadar sevimlide olsa bunların hepsine tahammül edebilmek mümkün değildir. Dolayısıyla köpeğinizle geçirdiğiniz yaşam eziyete döner.

Köpek eğitimi almış bir köpek ise bunların aksine sizin hayatınızı güzelleştirir ve size yaşama sevinciverir. En basitinden, sokakta gezerken tasmayı çekiştirmeden sizinle birlikte yürüyen bir köpek hayatınızı ne kadar da kolaylaştırır. Yani tam bir köpek eğitim almış olan can dostlarımız bize hayat arkadaşı, dostu olurlar.

Her köpek sahibi tabi ki de köpeğinin iyi huylu, zeki, komutlara itaat eden, güvenilir bir köpek olmasını ister. Bunu sağlamak için her şeyde olduğu gibi emek vermek gerekir. Böyle bir şeyin kendiliğinden gerçekleşmesini bekleyemezsiniz. Ancak verdiğiniz emeğin karşılığını aldığınızda hissedeceğiniz haz ve mutluluk paha biçilemezdir.

Köpek eğitimi erken başlanması gereken bir süreçtir. Ne kadar erken o kadar iyidir. Köpeğiniz istemediğiniz alışkanlıklar kazanmadan onu eğitmeniz sizin yararınıza olacaktır. İstenmeyen davranışları ilerleyen dönemlerde değiştirmek zor olabilir ama imkansız değildir. Ancak kolayı varken neden zorunu seçelim ki…

Köpeğiniz en iyi eğitecek insan siz olabilirsiniz. Ancak bu her insan köpek eğitebilir demek değildir. Köpek eğitimi verecek olan kişinin köpeğiyle ve konuyla yakından alakalı olan, her şeye sabredebilecek olan, bilgili ve kendini geliştirebilen bir kişi olması gerekir. Bu niteliklere sahip olmayan bireyler köpek eğitemezler. Çünkü köpek eğitimi; ilgili olmayı, tutarlı ve sabırlı davranışlar sergilemeyi, hayvan sevgisine sahip olmayı gerektirir

Erken dönemde eğitim

Herkes, bir yavru köpeğin iyi huylu, mutlu ve sosyal olmasını ister; ancak ondan ancak verdiklerinizi alacaksınız. Bu nedenle, eğitime erken başlama son derece önemlidir. Aslında, eğitim muhtemelen siz onu almadan önce başlamış olacaktır; yavru köpeğinize bazı temel komutlara uymasının yanı sıra tuvalet eğitimi verilmiş olabilir.

Birkaç temel kural

Yavru köpeğiniz büyüdükçe, kendini kabul ettirmeye de ihtiyacı olacaktır. Yavru köpekler, mücadele zemini olarak sıklıkla öğün zamanlarını seçerler. Ancak ona boyun eğmeniz hata olur.

DEVAM

Tasma ve tasma kayışı ile tanışma

Dışarıda yavru köpeğinizi tasmasından tutarak yürüyebilmenizden önce birkaç hafta geçecek olmasına karşın (aşı uygulamasından önce, enfeksiyon riskini önlemek için yavru köpeğinizi taşımalısınız), yeni evine alışması için birkaç günü olduğunda, onu tasmaya alıştırabilirsiniz. Hangi tip tasma? Yavru köpeğinizin ilk tasması kesinlikle zincir ya da metal boğma bir tasma değil, tokalı bir tasma olmalıdır. Tasmayı taktığınızda, tasma ile köpeğinizin boynu arasından iki parmağınızı geçirebilmelisiniz. Tasmayı taktığınızda Mama verdiğiniz, birlikte oyun oynadığınız ya da dışarıya çıkardığınız zamanlar gibi, yavru köpeğiniz için güzel bir şeylerin gerçekleştiği bir anı seçin.

DEVAM

Yavru köpeğinizin davranış eğitimi

Yeni yavru köpeğiniz, iyi davranışlarla donatılmış olarak gelmez. Yetiştirici ilk olarak ona biraz tuvalet eğitimi vermeye başlamış olabilir; ancak onun sizin ev hayvanınız gibi davranması tamamen size bağlıdır.

DEVAM

Ekip lideri – yavru köpeğiniz mi, siz mi?

Köpekler yük hayvanlarıdır ve bir liderlerinin olmasına alışırlar. Bu durumda lider sizsiniz. Erken dönemde bazı kurallar konması, yavru köpeğinizin kendini güvende hissetmesine ve sizinle arasında bir bağ kurmasına yardımcı olacaktır.

DEVAM

Oyun yoluyla öğrenme

Yeni yavru köpeğinizle oyun oynamak hem eğlenceli, hem de heyecan vericidir. Oyun ayrıca erken dönemdeki eğitimin temelini de oluşturmaktadır. Oyun oynamak, son derece hızlı bir şekilde güçlü, kalıcı bir bağ kurmanıza yardımcı olacaktır.

DEVAM

Saldırgan davranışın ortadan kaldırılması

Pek çok insan, köpeklerin “ısırmak istediği için” ısırdığını düşünür. Ancak köpekler, iyi bir neden olmadıkça saldırganlaşmaz ve köpeklerin çoğu, kendilerini stresli bir durumda hissettikleri için saldırganlık gösterirler.

DEVAM

Yavru köpek psikolojisi

Yavru köpeğiniz için yapabileceğiniz en iyi şey, muhtemelen onun psikolojisi konusunda bir şeyler öğrenmektir. Köpek psikolojisini öğrenmeniz, köpeğinizle mutlu ve uyumlu bir şekilde yaşamanıza yardımcı olabilir. Sizden bir köpek psikolojisi uzmanı olmanızı beklemiyoruz - uzman olmanız gerekli de değildir zaten.

DEVAM

Yavru köpeğiniz niçin havlıyor?

Havlama tamamen normal bir köpek davranışıdır ve yavru köpeğinizin büyüyüp havlayan bir köpek olması beklenen bir durum olmalıdır. Köpeğinize havlamayı bırakma eğitimi verebileceğinizi düşünmeniz gerçek dışıdır ve hatta adil değildir; ancak havlamayı kontrol altına almayı başarabilirseniz, siz, aileniz ve komşularınız daha mutlu olacaksınız.

DEVAM

Clicker eğitimi yoluyla basit komutlar

Yavru köpeğiniz, sizi memnun etmekten hoşlanacaktır; onayınızı almak onu mutlu edecek ve onayınızı almak için size gösteri yapacaktır! Sizden yanında olmanızı bekleyecektir; dolayısıyla ona davranış eğitimi vermek son derece eğlenceli olacaktır. Ve bazı temel komutları öğrendiğinde, yavru köpeğinizle iletişim kurmanız çok daha kolay olacak ve bu da, onunla ilişkinizi oluşturmanızda size yardımcı olacaktır. Örneğin, her zaman çağırdığınızda geleceğinden, uslu yürüyeceğinden ve dışarı çıktığında iyi davranış göstereceğinden emin olabileceksiniz.

DEVAM

Kızgınlık döneminde yavru köpeğinizin idare edilmesi

Yavru köpeğiniz kısırlaştırılmamışsa, ilk olarak yaklaşık 5-8 aylıkken kızgınlık dönemine girecektir. Çiftleştirmek istemediğiniz takdirde, bir yavru köpeğin kızgınlık dönemine girmesinin hiçbir yararı yoktur ve pek çok köpek sahibi, kızgınlık dönemine girmeden önce yavru köpeklerini kısırlaştırmaya karar vermektedir.

DEVAM

Yavru köpeğinizin, kızgınlık dönemindeki bir dişi yavru köpek etraftayken idare edilmesi

Yavru köpeğiniz yaklaşık altı aylık olduğunda, çocukluktan ergenliğe geçecektir. Büyümenin yavaşlaması ve vücudunun dolgunlaşmaya başlaması nedeniyle, ergenlik vücut şeklinde değişikliklere neden olabilmektedir. İnce ve uzun bacaklı olan yavru köpekler, bir sonraki altı ayda, yetişkin vücut oranlarını daha zarif bir şekilde edinecektir.

DEVAM

Ergen yavru köpekler güçlük oluşturabilir

'Korkunç ergen' sendromunun yalnızca insanlara ait olduğunu düşünüyorsanız, tekrar düşünün! Yavru köpekler yaklaşık altı aylık olduklarında ergenliğe ulaşırlar ve sınırları test etmeleri, bağısızlıklarını savunmaları nedeniyle, bu dönemde sıklıkla oldukça inatçı olacaktır. Yavru köpeğiniz muhtemelen artık liderliğinize meydan okuyacaktır ve sizi memnun etme arzusunda büyük bir azalma olduğunu fark edebilirsiniz! Cinsel olgunluğun artması nedeniyle hormonlarda meydana gelen artış, bu davranışı ciddi hale getirir. Yavru köpeğinizi henüz kısırlaştırmadıysanız, bunu yapmanın tam zamanıdır artık.

DEVAM

Yavru köpeğinizin sosyalleşmesine yardımcı olun

Sosyalleşme. Kulağa büyük, önemli bir sözcük gibi geliyor.

DEVAM